fbpx

Svetujemo, ker smo se pripravljeni soočiti z izzidom

6 nasvetov za varčno ogrevanje stanovanj

Če želite izbrati prave temperature svojega bivalnega okolja, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo povedali, katera temperatura je najprimernejša za posamezni bivalni prostor. Že dve neznatni stopinji – denimo 22 namesto 20 stopinj, pomenita 12-odstotno večjo porabo toplotne energije!.
Share on facebook
DELI
Share on linkedin
DELI

Ali ste vedeli, da vsaka stopinja notranje temperature pomeni porabo energije?

Poraba toplotne energije je torej bistveno odvisna od temperature prostora. V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20 stopinj pomeni do 6 odstotkov večjo porabo energije, torej posledično tudi višji strošek.


Ali veste kakšen vpliv imajo dobro zatesnjena okna in vrata?

Stara okna in vrata večinoma slabše tesnijo, zato prepih odvaja toploto iz stanovanja. Če so špranje vidne, morate čim prej nekaj ukreniti. Poskusite problem rešiti tako, da nalepite tesnilne trakove na notranje pripire ali vrežite zareze za plastične tesnilne profile oz. nastavite okovje ali zatesnite notranja krila pri klasičnih oknih z ločenimi krili.

Znate pravilno prezračevati stanovanje?

Za dobro počutje potrebujemo dovolj kisika v zraku, svež zrak pa dobimo s prezračevanjem. Če to počnemo na ustrezen način, porabimo za ogrevanje tudi do 20 odstotkov energije manj. Prezračujemo tako, da za nekaj minut odpremo okno. To storimo do trikrat dnevno v vsakem prostoru. Čim nižja je temperatura zraka, manj časa naj traja prezračevanje.

 Prezračevanje stanovanja ne pomeni stalno odprto okno!

Zakaj se ne sme zastirati ogrevalnih teles?

Kdor zastira ogrevalna telesa, z ustvarjeno zračno blazino zapravlja energijo, zato je priporočljivo, da zavese sežejo le do nivoja ogreval. Zastiranje ogrevalnih teles lahko poveča porabo energije tudi do 10 odstotkov!

Ali znate nastaviti primerno temperaturo?

Imate regulacijo nastavljeno na avtomatsko delovanje ali z njo upravljate sami? Če želite izbrati prave temperature svojega bivalnega okolja, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo povedali, katera temperatura je najprimernejša za posamezni bivalni prostor. Že dve neznatni stopinji – denimo 22 namesto 20 stopinj, pomenita 12-odstotno večjo porabo toplotne energije!

Ste že kdaj preverili možne vzroke za visoko porabo toplotne energije?

Če menite, da porabite veliko energije je dobro, da preverite med več vzroki za velike toplotne izgube:

  • stari ventili na radiatorjih (kjer niso vgrajeni termostatski ventili);
  • slaba ali poškodovana toplotna izolacija na internih instalacijah za merilnim mestom;
  • slabo vzdrževane interne instalacije;
  • dotrajana ali nepravilno nastavljena avtomatika za regulacijo temperature;
  • slaba toplotna izolacija na zgradbah (predvsem starejših);
  • slabo tesnjenje oken (predvsem tam, kjer niso vgrajena termoizolacijska stekla);
  • nepravilno prezračevanje prostorov (kadar prezračujemo prostore, moramo radiatorje zapreti);
  • obračunana višina porabljene toplote centralnega ogrevanja prostorov je predvsem odvisna od povprečne zunanje temperature, zato poraba v začetku ogrevalne sezone narašča, doseže praviloma največjo vrednost v januarju ter pada proti koncu ogrevalne sezone;
  • daljše obračunsko obdobje, kot je običajno, za kar so lahko razlogi, da v rednem roku ni bilo mogoče odčitati stanja, da so npr. prepozno prispeli potrebni dokumenti ob novi priključitvi oziroma menjavi lastništva;
  • nepravilno delovanje merilne naprave;
  • računsko določeno stanje za čas okvare merilne naprave;
  • računsko določeno stanje merilne naprave, ker odjemalec ni sporočil odčitka.
  • Stare instalacije lahko znatno podražijo stroške ogrevanja.
Share on facebook
DELI
Share on linkedin
DELI